Slagen voor je theorie-examen is voor veel leerlingen een enorm struikelblok. Het is nogal een lastig examen. 
In Nederland slaagt maar 40% de 1ste keer  !

Je mag al met je 16e op voor je theorie-examen, maar ons advies is gelijk aan het begin van je rijlessen te beginnen met het behalen van je theorie en deze rond je 10e rijles te hebben behaald. Als je aan het rijlessen bent, heb je een beter beeld bij de theoriestof en kun je ons er eventueel vragen over stellen. We zullen regelmatig informeren, hoever je bent met het behalen van je theorie.
(lees: achter je vodden aanzitten!). De theorie is 1 ½ jaar geldig.

Theorie examen halen:

Onze voorkeur gaat er naar uit je theorie te halen door middel van een vorm van zelfstudie ipv de ééndaagse cursussen. Met zelfstudie blijft de stof veel beter hangen en het scheelt écht praktijklessen, wanneer je de theorie goed beheerst. Zonder goede kennis van je theorie is het halen van je praktijkexamen bijna onmogelijk.

Op welke manieren kun je zelfstudie doen?

  • Met alleen het theorieboek  (voor de echte "diehards"!).
    Kosten: Koop € 22,50. Huur € 10,00 en € 25,00 borg.
  • Met de theoriebox.  Dit is een uitgebreide box met het theorieboek en inlogcodes voor 4 maanden toegang tot een complete online cursus, die parallel loopt aan het boek, hoofdstuktoetsen, oefenexamens, extra voorrangssituaties en een verkeersbordentrainer.
    Kosten: € 40,00
  • Wanneer je het lastig vindt, om uren uit het boek te leren, maar je bent wel zelfstandig genoeg, om in je eigen tijd te leren, raden wij de videocursus van TheorieToppers aan. Je kunt 4 weken op je computer, laptop of telefoon de volledige cursus volgen in beeld en begrijpelijke taal. De cursus bevat ook oefenvragen per hoofdstuk en examengerichte vragen. Via onze rijschool besteld, ontvang je 5 euro korting. Kosten € 55,00  

Het theorie-examen kun je eenvoudig zelf inplannen op de site van het CBR, bijvoorbeeld in Breda of Goes. Kijk op  www.cbr.nl  Inloggen met je DigiD.
Kosten € 37,00
In Breda moet je nog met de bus vanaf het station. In Goes ligt het theorie examen centrum tegenover het station.

Toch de theoriecursus en het examen in 1 dag?

Zelf te boeken bij één van de aanbieders.
We merken bij leerlingen, die op deze manier hun theorie halen, dat de stof niet goed blijft hangen. Je leert namelijk in 1 dag vooral ezelsbruggetjes, die je moet weten voor het examen. Daarom adviseren we je van tevoren jezelf in ieder geval goed in de stof te verdiepen, zodat je al een basis hebt, wanneer ja aan die dag begint en het geen negatieve invloed heeft op de praktijklessen.

 Het theorie-examen:

Het examen bestaat uit 3 onderdelen:

  1. 25 vragen over gevaarherkenning : hiervoor mag je 12 fouten hebben.
  2. 12 vragen over kennis : hiervoor mag je 2 fouten hebben.
  3. 28 vragen over inzicht : hiervoor mag je 3 fouten hebben.

Er bestaan ​​3 soorten theorie-examens:

Het gewone theorie-examen:
Duur 30 minuten.

Het verlengde theorie-examen:
Een kandidaat die denkt dat hij meer leestijd nodig heeft, kan ook een theorie-examen extra tijd doen. Hij krijgt tijdens dit examen op onderdeel 2 en 3 meer tijd, in totaal ongeveer 15 minuten. 

Het individuele theorie-examen:
Hier zit je 1 op 1 met een examinator.
Dit examen is bedoeld voor kandidaten die graag meer tijd en mondelinge begeleiding nodig hebben. Bijvoorbeeld bij faalangst en/of dyslexie.

Theorie-examen aanvragen kan op de site van het CBR ( www.cbr.nl ) met gebruik van je DigiD