Wanneer je gediagnosticeerd bent voor ADHD of autisme hoeft dat zeker niet van invloed te zijn op het behalen van je autorijbewijs, maar moet je dit wel gelijk aangeven bij de 1ste rijles. Wij kunnen hier dan rekening mee houden, maar daarnaast moet iedereen, die praktijkexamen doet in NL verplicht een zogenaamde ‘Gezondheidsverklaring’ invullen bij het CBR. Deze bestaat uit diverse vragen over je gezondheid.
Wanneer je ADHD of autisme hebt zijn 2 vragen met name van belang:

  • Ben je hiervoor onder behandeling?
  • Gebruik je hier medicijnen voor?

Dan zul je een vraag met ‘JA’ moeten beantwoorden en wordt door het CBR beoordeeld of er meer informatie of onderzoek nodig is om een verklaring van rijgeschiktheid af te geven.
Het kan dan zijn, dat je een bezoek moet brengen aan een door het CBR goedgekeurde medisch specialist  en/ of een rijtest moet doen. Helaas zijn verklaringen van je eigen specialist niet voldoende.
Na deze onderzoeken beoordeelt het CBR of je het praktijkexamen mag doen. De kosten van deze onderzoeken moet je zelf betalen.

Het doorlopen van deze procedure kan aardig wat tijd kosten. Vandaar dat we adviseren het meteen bij de 1ste rijles aan te geven. 

Het opzettelijk opgeven van onjuiste informatie op de ‘Gezondheidsverklaring’ is strafbaar en als het later, wanneer je het rijbewijs hebt, toch bekend wordt ben je niet verzekerd.

Er bestaat geen speciaal examen voor mensen met ADHD of autisme.
Dit blijkt in de meeste gevallen ook niet nodig te zijn.
Wel kun je, als er ook sprake is van faalangst, een speciaal faalangstexamen doen(zie faalangst).